Pâine cu maia și ovăz

AuthoradminDifficultyAdvanced

Pâinea cu maia...merită așteptarea, nu este așa? Durează minim o zi să o faci, însă gustul este pe măsură 🙂

Tehnică frământare RUBAUD

Yields1 Serving
Prep Time45 minsCook Time1 hrTotal Time1 hr 45 mins

Pentru pâine
 300 g făină Manitoba (sau altă făină cu 14% proteină)
 40 g făină integrală
 95 g preferment maia (pregătit din timp / peste noapte)
 250 ml apă
 8 g sare
Pentru terci
 50 g ovăz de secară (fulgi mari)
 100 ml apă
 30 g miere/melasă
 20 ml ulei de măsline

1

ORA 8:00 - AUTOLIZĂ

Într-un bol punem apa și prefermentul de maia (am pregătit cu o seară în urmă prefermentul; hrănire 1:2:3). Amestecăm cu o furculiță până când acesta începe să se dizolve. Adăugăm cele două tipuri de făinuri și amestecăm până se omogenizează (tehnică de frământare: Rubaud - link mai sus).
Acoperim bolul și asteptăm aproximativ o oră și jumătate.

2

Între timp, facem terciul de ovăz: amestecăm fulgii cu apa la foc mic până când se îngroașă. Oprim focul și adăugăm mierea/melasa și uleiul. Transferăm terciul într-o farfurie și îl lăsăm la răcit.

3

ORA 10:30

Încorporăm terciul de ovăz și sarea în aluatul de pâine (tehnică: Strech & Fold și Rubaud).
Transferăm aluatul într-un bol uns cu ulei. Acoperim bolul.

4

ORA 11:30 - Primul COIL & FOLD
ORA 12:30 - Al doi-lea COIL & FOLD
ORA 13:30 - Al trei-lea COIL & FOLD

Lăsăm aluatul să dospească pentru încă două- trei ore (trebuie să își dubleze volumul).

5

ORA 16:00 - SHAPE FINAL

Transferăm aluatul pe un blat uns cu puțin ulei, îl tensionăm și îi dăm forma finală (BATARD).
Punem aluatul într-o tavă unsă cu ulei și îl lăsăm din nou la dospit pentru 3-5 ore (în funcție de temparatura din casă; trebuie să își dubleze din nou volumul).

6

ORA 19:00 - preîncălzim cuptorul la 200 de grade.

ORA 20:00 - reducem temperatura la 180 de grade și coacem pâinea pentru 60 de minute (fără sursă de aburi).

Scoatem pâinea din cuptor, o lăsăm 3-4 minute, după care o scoatem din tavă pentru a se răci complet.

Ingredients

Pentru pâine
 300 g făină Manitoba (sau altă făină cu 14% proteină)
 40 g făină integrală
 95 g preferment maia (pregătit din timp / peste noapte)
 250 ml apă
 8 g sare
Pentru terci
 50 g ovăz de secară (fulgi mari)
 100 ml apă
 30 g miere/melasă
 20 ml ulei de măsline

Directions

1

ORA 8:00 - AUTOLIZĂ

Într-un bol punem apa și prefermentul de maia (am pregătit cu o seară în urmă prefermentul; hrănire 1:2:3). Amestecăm cu o furculiță până când acesta începe să se dizolve. Adăugăm cele două tipuri de făinuri și amestecăm până se omogenizează (tehnică de frământare: Rubaud - link mai sus).
Acoperim bolul și asteptăm aproximativ o oră și jumătate.

2

Între timp, facem terciul de ovăz: amestecăm fulgii cu apa la foc mic până când se îngroașă. Oprim focul și adăugăm mierea/melasa și uleiul. Transferăm terciul într-o farfurie și îl lăsăm la răcit.

3

ORA 10:30

Încorporăm terciul de ovăz și sarea în aluatul de pâine (tehnică: Strech & Fold și Rubaud).
Transferăm aluatul într-un bol uns cu ulei. Acoperim bolul.

4

ORA 11:30 - Primul COIL & FOLD
ORA 12:30 - Al doi-lea COIL & FOLD
ORA 13:30 - Al trei-lea COIL & FOLD

Lăsăm aluatul să dospească pentru încă două- trei ore (trebuie să își dubleze volumul).

5

ORA 16:00 - SHAPE FINAL

Transferăm aluatul pe un blat uns cu puțin ulei, îl tensionăm și îi dăm forma finală (BATARD).
Punem aluatul într-o tavă unsă cu ulei și îl lăsăm din nou la dospit pentru 3-5 ore (în funcție de temparatura din casă; trebuie să își dubleze din nou volumul).

6

ORA 19:00 - preîncălzim cuptorul la 200 de grade.

ORA 20:00 - reducem temperatura la 180 de grade și coacem pâinea pentru 60 de minute (fără sursă de aburi).

Scoatem pâinea din cuptor, o lăsăm 3-4 minute, după care o scoatem din tavă pentru a se răci complet.

Pâine cu maia și ovăz
(Visited 313 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *