Tartă cu ciocolată și bezea. Despre magie și bule de aer.
Știai că?
Albușul conține multe proteine. Prin baterea lor legăturile dintre proteine se rup și se reconstruiesc într-o nouă structură în jurul unor bule de aer, căpătând volum. Zahărul adăugat acestei noi structuri ajută în stabilizarea albușului bătut și păstrarea volumului/ formei.
Când bezeaua este gătită sau coaptă, aburul creat de căldură face ca bulele de aer din bezea să se dezvolte și mai mult , dând și mai mult volum.
Combinația dintre bezea și ciocolată este pur și simplu magică, dar te las pe tine să descoperi 🙂
Cernem făina într-un bol. O amestecăm cu zahărul și praful de sare.
Adăugăm untul tăiat cubulețe. Îl amestecăm cu făina și îl încorporăm apăsând ușor pe fiecare cub de unt. Adăugăm treptat apa rece și începem să frământăm până formăm o bilă de aluat.
Acoperim aluatul cu o folie alimentară și îl transferăm la rece pentru o oră.
După o oră, scoatem aluatul din frigider.
Îl întindem pe blatul de lucru (înfăinat) cu ajutorul unui sucitor.
Transferăm foaia de aluat peste forma de tartă (am folosit o tavă cu diamentrul de 23 cm).
Băgăm aluatul la rece pentru încă o oră.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
După o oră, scoatem tava din frigider. Punem deasupra aluatului o folie de aluminiu, peste care turnăm un Kg de zahăr (am folosit zahărul la bezea & crema de vanilie și ce mi-a rămas am păstrat într-un borcan pentru alte prăjituri).
Coacem tarta timp de 60 de minute. După cele 60 de minute, îndepărtăm cu grijă folia de aluminiu, transferăm zahărul întru-un bol să se răcească și băgăm tarta pentru încă 10 minute (ca să capete o culoare aurie).
Lăsăm crusta să se răcească complet (se poate pregăti și cu o zi înainte).
Tăiem ciocolata în bucățele și o transferăm într-un bol. Deasupra bolului punem o sită.
Punem laptele la foc mediu și adăugăm după cum urmează: gălbenușurile de ou, extractul de vanilie, zahărul, amidonul de porumb și pudra de cacao. Amestecăm în continuu cu telul până când începe să se îngroașe.
Luăm crema de pe foc și o transferăm în sită. Amestecăm cu mișcări circulare și rapide ca să devină cât mai fină.
Îndepărtăm sita și amestecăm cu o spatulă de jos în sus ca să se încorporeze ciocolata. Punem deasupra folie alimentară și o lăsăm puțin să se răcească.
Punem la bain-marie albușurile de ou împreună cu zahărul.
Le lăsăm până ajung la 71 de grade Celsius.
*Dacă nu aveți termometru le lăsați aproximativ 10 minute (ar trebui să se dizolve complet zahărul).
Transferăm albușurile în bolul robotului de bucătărie și mixăm la viteză mare aproximativ 10-12 minute până când obținem o bezea fermă și lucioasă.
Punem crema de ciocolată peste crusta de tartă, iar deasupra punem bezeaua.
O băgăm pentru 15 minute în cuptorul preîncălzit la 190 de grade.
O lăsăm o oră să se răcească, după care o băgăm la frigider peste noapte.
Enjoy!
Ingredients
Directions
Cernem făina într-un bol. O amestecăm cu zahărul și praful de sare.
Adăugăm untul tăiat cubulețe. Îl amestecăm cu făina și îl încorporăm apăsând ușor pe fiecare cub de unt. Adăugăm treptat apa rece și începem să frământăm până formăm o bilă de aluat.
Acoperim aluatul cu o folie alimentară și îl transferăm la rece pentru o oră.
După o oră, scoatem aluatul din frigider.
Îl întindem pe blatul de lucru (înfăinat) cu ajutorul unui sucitor.
Transferăm foaia de aluat peste forma de tartă (am folosit o tavă cu diamentrul de 23 cm).
Băgăm aluatul la rece pentru încă o oră.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
După o oră, scoatem tava din frigider. Punem deasupra aluatului o folie de aluminiu, peste care turnăm un Kg de zahăr (am folosit zahărul la bezea & crema de vanilie și ce mi-a rămas am păstrat într-un borcan pentru alte prăjituri).
Coacem tarta timp de 60 de minute. După cele 60 de minute, îndepărtăm cu grijă folia de aluminiu, transferăm zahărul întru-un bol să se răcească și băgăm tarta pentru încă 10 minute (ca să capete o culoare aurie).
Lăsăm crusta să se răcească complet (se poate pregăti și cu o zi înainte).
Tăiem ciocolata în bucățele și o transferăm într-un bol. Deasupra bolului punem o sită.
Punem laptele la foc mediu și adăugăm după cum urmează: gălbenușurile de ou, extractul de vanilie, zahărul, amidonul de porumb și pudra de cacao. Amestecăm în continuu cu telul până când începe să se îngroașe.
Luăm crema de pe foc și o transferăm în sită. Amestecăm cu mișcări circulare și rapide ca să devină cât mai fină.
Îndepărtăm sita și amestecăm cu o spatulă de jos în sus ca să se încorporeze ciocolata. Punem deasupra folie alimentară și o lăsăm puțin să se răcească.
Punem la bain-marie albușurile de ou împreună cu zahărul.
Le lăsăm până ajung la 71 de grade Celsius.
*Dacă nu aveți termometru le lăsați aproximativ 10 minute (ar trebui să se dizolve complet zahărul).
Transferăm albușurile în bolul robotului de bucătărie și mixăm la viteză mare aproximativ 10-12 minute până când obținem o bezea fermă și lucioasă.
Punem crema de ciocolată peste crusta de tartă, iar deasupra punem bezeaua.
O băgăm pentru 15 minute în cuptorul preîncălzit la 190 de grade.
O lăsăm o oră să se răcească, după care o băgăm la frigider peste noapte.
Enjoy!
Scuze as avra o intrebare.ce facem cu zaharul scos dup folia de aluminiu?
Adriana, eu l-am folosit la bezea. Poți să îl folosești în alte prăjituri 🙂