Pâine cu maia: telemea și cheddar

AuthoradminDifficultyAdvanced

Pâine cu telemea de vacă și cheddar.
Este atât de bună încât poți o mănânci și simplă 😀

Yields1 Serving
Prep Time1 dayCook Time45 minsTotal Time1 day 45 mins

 325 g făină Manitoba Caputo (sau un alt tip de făină cu procentaj mare de proteină)
 255 ml apă
 7 g sare
 67 g preferment maia
 75 g telemea de vacă
 75 g cheddar

Ziua 1
1

ORA 23:00 Pregătim prefermentul.

Amestecăm 20 de grame din maiaua mama cu 40 grame de apă și 60 grame de făină.
Lăsăm la fermentat până a doua zi de dimineață (până ajunge în punctul maxim de creștere).

Ziua 2
2

ORA 08:00: Autoliza

Amestecăm făina cu apa, până când se încorporează (aluatul ar trebui să aibă un aspect neted & să nu fie foarte lipicios). Lăsăm la odihnit timp de două ore.

3

ORA 10:00 - DOSPIRE BULK
Luăm 67 de grame din prefermentul de maia și îl punem peste mixul de făină. Amestecăm până se încorporează.

ORA 10:30 - adăugăm sarea

4

ORA 11:00 - LAMINARE

Transferăm aluatul pe blatul de lucru umezit (trebuie să avem și mâinile umede).

Întindem fiecare parte a aluatului (încercăm să formăm un pătrat - aluatul o să opună rezistență, însă repetăm aceste întinderi până când obținem un aluat subțire).

După ce am obținut o formă de pătrat, adăugăm telemeaua & cheddarul (tăiate bucățele).
Împachetăm aluatul: aducem aluatul dinspre Nord spre centru; dinspre Sud spre centru (aici va avea formă de dreptunghi). Aducem aluatul dinspre Vest spre centru & dinspre Est spre centru (acum ar trebui să semene cu un pătrat mai mic).

Îl transferăm într-un vas uns cu ulei. Îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm 60 de minute la odihnit.

5

ORA 12:00 - primul COIL & FOLD
ORA 13:00 - al doi-lea COIL & FOLD
ORA 14:00 - al trei-lea COIL & FOLD
ORA 15:00 - ultimul COIL & FOLD

6

Lăsăm aluatul la temperatură încă două ore (sau până când are suficiente bule de aer).

7

ORA 17:00 - SHAPE FINAL

Transferăm aluatul pe blatul de lucru ușor înfăinat. Tragem aluatul dinspre EST spre centru și dinspre Vest spre centru. Prindem cu ambele mâini latura dinspre NORD și o rulăm spre SUD.

*Pe instagram (@oracudora) am salvat toți pașii.

Transferăm aluatul, cu ajutorul unei raclete, în bannetonul înfăinat.

8

A doua fermentare: DOSPIREA LA RECE

Băgăm bannetonul în frigider până a doua zi (aproximativ 18h)

ZIUA 3
9

ORA 10:15

Preîncălzim cuptorul la 250 de grade.
Băgăm în cuptor și oala de fontă/piatra de granit în care va coace pâinea.

10

ORA 11:00

Scoatem pâinea din frigider. Transferăm aluatul pe o hârtie de copt.
Crestăm pâinea cu o lamă (se poate și cu un cutter).

Băgăm pâinea în cuptor pentru 20 minute (dacă pâinea este în oala de fontă, capacul trebuie pus deasupra)

*Dacă nu aveți oală de fontă, trebuie să creați o sursă de aburi: înainte să băgați pâinea în cuptor, puneți 300 ml de apă pe foc. Când dă apa în clocot, o transferați într-o tavă - sub tava în care va coace pâinea. Lăsați 20 de minute cu sursa de aburi.

11

ORA 11:20

Reducem temperatura cuptorului la 230 de grade. Scoatem capacul de fontă/ tava cu apa clocotită.

Lasăm pâinea încă 22 de minute la cuptor.

12

ORA 11:40

Scoatem pâinea din cuptor și o lăsăm la răcit (sau nuuuu).

ENJOY!

Ingredients

 325 g făină Manitoba Caputo (sau un alt tip de făină cu procentaj mare de proteină)
 255 ml apă
 7 g sare
 67 g preferment maia
 75 g telemea de vacă
 75 g cheddar

Directions

Ziua 1
1

ORA 23:00 Pregătim prefermentul.

Amestecăm 20 de grame din maiaua mama cu 40 grame de apă și 60 grame de făină.
Lăsăm la fermentat până a doua zi de dimineață (până ajunge în punctul maxim de creștere).

Ziua 2
2

ORA 08:00: Autoliza

Amestecăm făina cu apa, până când se încorporează (aluatul ar trebui să aibă un aspect neted & să nu fie foarte lipicios). Lăsăm la odihnit timp de două ore.

3

ORA 10:00 - DOSPIRE BULK
Luăm 67 de grame din prefermentul de maia și îl punem peste mixul de făină. Amestecăm până se încorporează.

ORA 10:30 - adăugăm sarea

4

ORA 11:00 - LAMINARE

Transferăm aluatul pe blatul de lucru umezit (trebuie să avem și mâinile umede).

Întindem fiecare parte a aluatului (încercăm să formăm un pătrat - aluatul o să opună rezistență, însă repetăm aceste întinderi până când obținem un aluat subțire).

După ce am obținut o formă de pătrat, adăugăm telemeaua & cheddarul (tăiate bucățele).
Împachetăm aluatul: aducem aluatul dinspre Nord spre centru; dinspre Sud spre centru (aici va avea formă de dreptunghi). Aducem aluatul dinspre Vest spre centru & dinspre Est spre centru (acum ar trebui să semene cu un pătrat mai mic).

Îl transferăm într-un vas uns cu ulei. Îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm 60 de minute la odihnit.

5

ORA 12:00 - primul COIL & FOLD
ORA 13:00 - al doi-lea COIL & FOLD
ORA 14:00 - al trei-lea COIL & FOLD
ORA 15:00 - ultimul COIL & FOLD

6

Lăsăm aluatul la temperatură încă două ore (sau până când are suficiente bule de aer).

7

ORA 17:00 - SHAPE FINAL

Transferăm aluatul pe blatul de lucru ușor înfăinat. Tragem aluatul dinspre EST spre centru și dinspre Vest spre centru. Prindem cu ambele mâini latura dinspre NORD și o rulăm spre SUD.

*Pe instagram (@oracudora) am salvat toți pașii.

Transferăm aluatul, cu ajutorul unei raclete, în bannetonul înfăinat.

8

A doua fermentare: DOSPIREA LA RECE

Băgăm bannetonul în frigider până a doua zi (aproximativ 18h)

ZIUA 3
9

ORA 10:15

Preîncălzim cuptorul la 250 de grade.
Băgăm în cuptor și oala de fontă/piatra de granit în care va coace pâinea.

10

ORA 11:00

Scoatem pâinea din frigider. Transferăm aluatul pe o hârtie de copt.
Crestăm pâinea cu o lamă (se poate și cu un cutter).

Băgăm pâinea în cuptor pentru 20 minute (dacă pâinea este în oala de fontă, capacul trebuie pus deasupra)

*Dacă nu aveți oală de fontă, trebuie să creați o sursă de aburi: înainte să băgați pâinea în cuptor, puneți 300 ml de apă pe foc. Când dă apa în clocot, o transferați într-o tavă - sub tava în care va coace pâinea. Lăsați 20 de minute cu sursa de aburi.

11

ORA 11:20

Reducem temperatura cuptorului la 230 de grade. Scoatem capacul de fontă/ tava cu apa clocotită.

Lasăm pâinea încă 22 de minute la cuptor.

12

ORA 11:40

Scoatem pâinea din cuptor și o lăsăm la răcit (sau nuuuu).

ENJOY!

Pâine cu maia: telemea și cheddar
(Visited 320 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *