Pizza margherita (cu maia)

AuthoradminDifficultyAdvanced

Pizza margherita. Se spune că: "simple is more". Eu cred cu tărie asta, mai ales când aleg să fac pizza. Ai nevoie doar de sos de roșii mozzarella și busuioc. Poate și de puțină răbdare, căci avem și maiaua în joc 😀

Rețetă inspirată de la @bakingadventure

Yields1 Serving
Prep Time1 dayCook Time14 minsTotal Time1 day 14 mins

Aluat (două pizze):
 308 g făină (eu am folosit Manitoba de la Caputo)
 32 g griș
 210 g apă
 50 g preferment de maia
 6 g sare
 14 g ulei
Topping
 300 ml sos de roșii (eu am folosit de la Panzani - varianta cu busuioc)
 300 g mozzarella (pentru ras - am folosit de la Galbani)
 215 g mozzarella proaspătă (Galbani)
 busuioc proaspăt

Ziua 1 - pregătim aluatul
1

ORA 08:00

Pregătim prefermentul: luăm 15g maia mamă și o amestecăm cu 30g apă și 45g făină și o lăsăm la fermentat până își dublează volumul și prezintă bule.

2

ORA 15:00

Într-un bol, cernem făina, după care adăugăm grișul & sarea. Punem peste prefermentul, apa și uleiul.

Amestecăm până când se omogenizează toate ingredientele și pereții bolului rămân curați.

Lăsam aluatul la odihnit pentru 30 minute.

3

ORA 15:30 - primul Strech & Fold

ORA 16:15 - al doilea Strech & Fold

ORA 17:00 - al treilea Strech & Fold. După acestă ultimă împăturire lăsăm aluatul la fermentare bulk pentru aproximativ două ore sau până își dublează volumul.

4

ORA 19:00

Împărțim aluatul în două bucăți aproximativ egale. ÎI dăm fiecareia formă rotundă - ne asigurăm că aluatul este neted și nu este lipicios.

Ungem o tavă cu ulei și punem bilele de aluat. Ne asigurăm că au suficient loc între ele și nu se vor lipi in timpul dospirii la rece.
Acoperim tava cu o folie alimentară și o dăm la rece până a doua zi.

Ziua 2 - coacerea
5

ORA 12:00

Preîncălzim cuptorul la 250C (am folosit căldură sus&jos + ventilație).

6

ORA 12:20

Scoatem aluaturile de la frigider și le dăm formă de pizza.
Înfăinăm bine blatul de lucru. Luăm prima bilă de aluat, punem puțină făină deasupra lui, și începem să împingem aluatul dinpre mijoloc spre exterior (în felul acesta aerul se va strânge spre margini și va avea o textură ușor crocantă după coacere). Pentru a subția mai mult centrul aluatului, punem aluatul pe un pumn și îl rotim de câteva ori în aer (ca niște adevărați profesioniști).

Punem aluatul într-o tavă (nu am folosit hârtie de copt, doar am înfăinat puțin tava).

Repetăm aceiași pași și pentru a doua bilă de aluat.

7

TOPPING TIME: punem sosul de roșii și mozzarella rasă.

****AM COPT PIZZELE PE RÂND****

Băgăm prima tavă la cuptor pentru 8 minute. După cele 8 minute, punem mozzarella proaspătă și o mai lăsăm încă 6 minute.

Scoatem tava din cuptor și repetăm pașii pentru al doilea aluat.

8

Întodeauna îmi place să adaug la final, pe lângă busuiocul proaspăt, puțin piper și ulei de măsline.

Bon appetit! 🙂

9

****NOTE****

- aluatul se poate ține la frigider 48 de ore.
- aluatul nu se congelează! (idee testată deja)
- orele sunt orientative
- timpii de dospire se ajustează în funcție de temperatură

Ingredients

Aluat (două pizze):
 308 g făină (eu am folosit Manitoba de la Caputo)
 32 g griș
 210 g apă
 50 g preferment de maia
 6 g sare
 14 g ulei
Topping
 300 ml sos de roșii (eu am folosit de la Panzani - varianta cu busuioc)
 300 g mozzarella (pentru ras - am folosit de la Galbani)
 215 g mozzarella proaspătă (Galbani)
 busuioc proaspăt

Directions

Ziua 1 - pregătim aluatul
1

ORA 08:00

Pregătim prefermentul: luăm 15g maia mamă și o amestecăm cu 30g apă și 45g făină și o lăsăm la fermentat până își dublează volumul și prezintă bule.

2

ORA 15:00

Într-un bol, cernem făina, după care adăugăm grișul & sarea. Punem peste prefermentul, apa și uleiul.

Amestecăm până când se omogenizează toate ingredientele și pereții bolului rămân curați.

Lăsam aluatul la odihnit pentru 30 minute.

3

ORA 15:30 - primul Strech & Fold

ORA 16:15 - al doilea Strech & Fold

ORA 17:00 - al treilea Strech & Fold. După acestă ultimă împăturire lăsăm aluatul la fermentare bulk pentru aproximativ două ore sau până își dublează volumul.

4

ORA 19:00

Împărțim aluatul în două bucăți aproximativ egale. ÎI dăm fiecareia formă rotundă - ne asigurăm că aluatul este neted și nu este lipicios.

Ungem o tavă cu ulei și punem bilele de aluat. Ne asigurăm că au suficient loc între ele și nu se vor lipi in timpul dospirii la rece.
Acoperim tava cu o folie alimentară și o dăm la rece până a doua zi.

Ziua 2 - coacerea
5

ORA 12:00

Preîncălzim cuptorul la 250C (am folosit căldură sus&jos + ventilație).

6

ORA 12:20

Scoatem aluaturile de la frigider și le dăm formă de pizza.
Înfăinăm bine blatul de lucru. Luăm prima bilă de aluat, punem puțină făină deasupra lui, și începem să împingem aluatul dinpre mijoloc spre exterior (în felul acesta aerul se va strânge spre margini și va avea o textură ușor crocantă după coacere). Pentru a subția mai mult centrul aluatului, punem aluatul pe un pumn și îl rotim de câteva ori în aer (ca niște adevărați profesioniști).

Punem aluatul într-o tavă (nu am folosit hârtie de copt, doar am înfăinat puțin tava).

Repetăm aceiași pași și pentru a doua bilă de aluat.

7

TOPPING TIME: punem sosul de roșii și mozzarella rasă.

****AM COPT PIZZELE PE RÂND****

Băgăm prima tavă la cuptor pentru 8 minute. După cele 8 minute, punem mozzarella proaspătă și o mai lăsăm încă 6 minute.

Scoatem tava din cuptor și repetăm pașii pentru al doilea aluat.

8

Întodeauna îmi place să adaug la final, pe lângă busuiocul proaspăt, puțin piper și ulei de măsline.

Bon appetit! 🙂

9

****NOTE****

- aluatul se poate ține la frigider 48 de ore.
- aluatul nu se congelează! (idee testată deja)
- orele sunt orientative
- timpii de dospire se ajustează în funcție de temperatură

Pizza margherita (cu maia)
(Visited 393 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. buns March 16, 2021 at 9:01 am

    dc zice vegan/vegetarian si are mozzarella 🙂

    Reply
    1. admin March 16, 2021 at 12:09 pm

      Buna! Reteta face parte din categoria Vegan / Vegetarian. Asta inseamna ca in aceasta categorie gasesti atat retete vegane, cat si vegetariene 😀

      Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *