Croissante cu unt. Simple sau cu cremă. Tu alegi! Important este să alegi să le faci 🙂
Rețeta nu este complicată, însă trebuie să ai răbdare...toate lucrurile bune se așteaptă, nu? În cazul nostru: croissantele 😀
Rețetă cremă de fistic: aici
Rețetă ganaj de ciocolată: aici
Scoatem untul din frigider cu aproximativ o oră înainte să ne apucăm de treabă (depinde foarte mult de temperatura pe care o aveți în cameră; daca este frig, scoateți untul cu 2h înainte).
Îl tăiem felii ca să ne fie mai ușor - textura lui trebuie să fie maleabilă (nu trebuie să fie complet moale!!).
Activăm drojdia: amestecăm laptele călduț cu apa și dizolvăm drojdia. Așteptăm aproximativ 10 minute (ar trebui să facă bule mici).
Între timp, cernem făina. Adăgăm zahărul & sarea. Amestecăm cu un tel ca să se încorporeze. Punem peste drojdia activată & vanilia și frământăm aproximativ 12 minute (până când aluatul devine neted și nu mai este lipicios).
*Eu am folosit robotul de bucătărie: 3 minute la treapta 1 și aproximativ 7 minute la treapta 2.
Transferăm aluatul într-o tavă, îl acoperim cu o folie de plastic și îl băgăm la frigider peste noapte.
A venit timpul să ne ocupăm de unt.
Pregătim două foi de copt (20 cm lățime & 40 cm lungime). Punem untul între cele două foi de copt și îl întindem uniform.
Bagăm untul la frigider peste noapte (mare grijă cum îl băgați la frigider, să rămână foile drepte).
Scoatem tava cu aluat din frigider. Avem nevoie de o riglă/ centimetru.
Întindem aluatul cu un sucitor pe o suprafață dată cu făină.
În primă fază, îl întindem 40x40cm. Aluatul o să opună ceva rezistență (keep calm and think about those layers).
Îl băgăm din nou în frigider pentru 30 de minute, ca să se relaxeze glutenul (nu uităm să acoperim aluatul).
Între timp, scoatem untul din frigider. Trebuie să își recapete textura maleabilă.
Îndepărtăm una din cele două foi de copt.
Întindem din nou aluatul. Schimbăm dimensiunile, ne testăm limitele răbdării: aluatul trebuie să aibă: 40 cm lățime & 50 cm lungime. Punem untul în centru, apăsăm ușor cu degetele și îndepărtăm și a doua foaie de copt.
"Îmbrăcăm" untul cu aluat: tragem de marginile aluatului spre centru (ne asigurăm că nu rămâne nicio porțiune de unt vizibilă).
Finisăm centrul aluatului cu un sucitor și modificăm din nou dimensiunea: 30 cm lățime & 60 cm lungime (varianta finală, promit!)
Nu punem nimic la pachet :)) doar ne jucăm cu aluatul.
Buun. Am stabilit dimensiunea finală: 30 cm lățime & 60 cm lungime.
Prima împachetare: aducem jumătate de aluat de la nord la sud. Cealaltă jumătate o punem peste, de la sud la nord (ar trebui să arate ca o mică pătură pe care abia ai împachetat-o).
Punem aluatul într-o tavă, îl acoperim cu folie de plastic și îl băgăm la CONGELATOR 20 de minute.
ORA 10:15. A doua împachetare:
Rulăm aluatul - 30 cm lățime & 60 cm lungime. Aducem jumătate de aluat de la nord la sud. Cealaltă jumătate o punem peste, de la sud la nord (exact ca pasul anterior).
Punem aluatul în tavă, îl acoperim cu folie de plastic și îl băgăm la congelator 20 de minute.
ORA 10:4O. A treia împachetare - ultima:
Repetă pasul anterior. Vrei layere frumoase? Respectă cele 3 împachetări.
Scoatem aluatul din congelator. Îl întindem din nou, conform dimensiunilor stabilite: 30cm lățime & 60 lungime.
Tăiem aluatul conform dimensiunilor din imagine.
Vor ieși 11 triunghiuri = 11 croissante
Rulăm cu grijă fiecare triunghi. Eu am pus 5 croissante într-o tavă și 5 în altă tavă (am pus foaie de copt în ambele tăvi).
Le lăsăm la dospit aproximativ 3h (știu, știu..proimit că este ultima dată când așteptați).
ORA 14:00
După ce ne asigurăm că si-au dublat/triplat volumul, preîncălzim cuptorul la 200 de grade (căldură sus&jos și ventilație).
ORA 14:30
Ungem croissantele cu ou.
Coacem coissantele 7 minute la 200 de grade, după care reducem temperatura la 180 de grade și le ținem încă 13 minute (eu am băgăt tăvile pe rând).
Îndurarea a luat sfârșit! Enjoy 🙂
Ingredients
Directions
Scoatem untul din frigider cu aproximativ o oră înainte să ne apucăm de treabă (depinde foarte mult de temperatura pe care o aveți în cameră; daca este frig, scoateți untul cu 2h înainte).
Îl tăiem felii ca să ne fie mai ușor - textura lui trebuie să fie maleabilă (nu trebuie să fie complet moale!!).
Activăm drojdia: amestecăm laptele călduț cu apa și dizolvăm drojdia. Așteptăm aproximativ 10 minute (ar trebui să facă bule mici).
Între timp, cernem făina. Adăgăm zahărul & sarea. Amestecăm cu un tel ca să se încorporeze. Punem peste drojdia activată & vanilia și frământăm aproximativ 12 minute (până când aluatul devine neted și nu mai este lipicios).
*Eu am folosit robotul de bucătărie: 3 minute la treapta 1 și aproximativ 7 minute la treapta 2.
Transferăm aluatul într-o tavă, îl acoperim cu o folie de plastic și îl băgăm la frigider peste noapte.
A venit timpul să ne ocupăm de unt.
Pregătim două foi de copt (20 cm lățime & 40 cm lungime). Punem untul între cele două foi de copt și îl întindem uniform.
Bagăm untul la frigider peste noapte (mare grijă cum îl băgați la frigider, să rămână foile drepte).
Scoatem tava cu aluat din frigider. Avem nevoie de o riglă/ centimetru.
Întindem aluatul cu un sucitor pe o suprafață dată cu făină.
În primă fază, îl întindem 40x40cm. Aluatul o să opună ceva rezistență (keep calm and think about those layers).
Îl băgăm din nou în frigider pentru 30 de minute, ca să se relaxeze glutenul (nu uităm să acoperim aluatul).
Între timp, scoatem untul din frigider. Trebuie să își recapete textura maleabilă.
Îndepărtăm una din cele două foi de copt.
Întindem din nou aluatul. Schimbăm dimensiunile, ne testăm limitele răbdării: aluatul trebuie să aibă: 40 cm lățime & 50 cm lungime. Punem untul în centru, apăsăm ușor cu degetele și îndepărtăm și a doua foaie de copt.
"Îmbrăcăm" untul cu aluat: tragem de marginile aluatului spre centru (ne asigurăm că nu rămâne nicio porțiune de unt vizibilă).
Finisăm centrul aluatului cu un sucitor și modificăm din nou dimensiunea: 30 cm lățime & 60 cm lungime (varianta finală, promit!)
Nu punem nimic la pachet :)) doar ne jucăm cu aluatul.
Buun. Am stabilit dimensiunea finală: 30 cm lățime & 60 cm lungime.
Prima împachetare: aducem jumătate de aluat de la nord la sud. Cealaltă jumătate o punem peste, de la sud la nord (ar trebui să arate ca o mică pătură pe care abia ai împachetat-o).
Punem aluatul într-o tavă, îl acoperim cu folie de plastic și îl băgăm la CONGELATOR 20 de minute.
ORA 10:15. A doua împachetare:
Rulăm aluatul - 30 cm lățime & 60 cm lungime. Aducem jumătate de aluat de la nord la sud. Cealaltă jumătate o punem peste, de la sud la nord (exact ca pasul anterior).
Punem aluatul în tavă, îl acoperim cu folie de plastic și îl băgăm la congelator 20 de minute.
ORA 10:4O. A treia împachetare - ultima:
Repetă pasul anterior. Vrei layere frumoase? Respectă cele 3 împachetări.
Scoatem aluatul din congelator. Îl întindem din nou, conform dimensiunilor stabilite: 30cm lățime & 60 lungime.
Tăiem aluatul conform dimensiunilor din imagine.
Vor ieși 11 triunghiuri = 11 croissante
Rulăm cu grijă fiecare triunghi. Eu am pus 5 croissante într-o tavă și 5 în altă tavă (am pus foaie de copt în ambele tăvi).
Le lăsăm la dospit aproximativ 3h (știu, știu..proimit că este ultima dată când așteptați).
ORA 14:00
După ce ne asigurăm că si-au dublat/triplat volumul, preîncălzim cuptorul la 200 de grade (căldură sus&jos și ventilație).
ORA 14:30
Ungem croissantele cu ou.
Coacem coissantele 7 minute la 200 de grade, după care reducem temperatura la 180 de grade și le ținem încă 13 minute (eu am băgăt tăvile pe rând).
Îndurarea a luat sfârșit! Enjoy 🙂