Babka – cozonac

AuthoradminDifficultyIntermediate

Yields1 Serving
Prep Time1 day 2 hrsCook Time40 minsTotal Time1 day 2 hrs 40 mins

Aluat
 7 g drojdie
 125 ml lapte călduț
 1 linguriță sare
 1 lingură zahăr
 500 g făină albă 000
 70 g zahăr
 90 g unt topit
 2 ouă
 1 esență de vanilie
 1 ou (pentru uns)
Cremă
 400 g nutella
 200 g ciocolată (eu am folosit de la Nestle - 52% cacao)
Sirop
 100 g apă
 140 g zahăr

1

Activăm drojdia: amestecăm laptele călduț cu drojdia, lingura de zahăr și sarea. O lăsăm 10 minute.

2

Cernem făina. Punem zahărul, drojdia activată, ouăle, untul topit și esența de vanilie. Frământăm aproximativ 10 minute (eu am folosit robotul de bucătărie).

3

Transferăm aluatul într-un bol uns cu ulei. Acoperim bolul cu o folie de plastic. Îl lăsăm la temperatura camerei 30 de minute, după care îl băgăm la frigider (până la 24 de ore - al meu a stat 13h).

*Am făcut o tură de cozonaci cu dospire doar la temperatură. Nu s-a observat nicio diferență la gust, însă au fost puțin mai pufoși (trebuie să menționez că am folosit și o făină diferită). Dacă vreți să încercați, lăsați aluatul 2-3h la temperatură (până își dublează volumul) și urmați pașii de mai jos.

4

Scoatem aluatul din frigider și îl împărțim în două (fiecare bucată reprezintă un cozonac).
Întindem o bucată de aluat cu un sucitor. Punem 200g de nutella și 100g ciocolată (tăiată mărunt). Rulăm bucata cu grijă și o tăiem pe jumătate, după care o împletim. Transferăm cozonacul într-o tavă unsă cu unt.
Repetăm aceiași pași și pentru a doua bucată de aluat.

5

Lăsăm cozonacii la dospit pentru 2h sau până când își dublează volumul.

6

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade.

7

Batem oul rămas și ungem cozonacii. Îi băgăm la cuptor pentru 35-40 de minute (până când trec testul cu scobitoarea).

8

Spre finalul coacerii, pregătim siropul: punem apa și zahărul la foc mic (până când acesta se topește). Când scoatem cozonacii din cuptor, îi ungem cu sirop.

Ingredients

Aluat
 7 g drojdie
 125 ml lapte călduț
 1 linguriță sare
 1 lingură zahăr
 500 g făină albă 000
 70 g zahăr
 90 g unt topit
 2 ouă
 1 esență de vanilie
 1 ou (pentru uns)
Cremă
 400 g nutella
 200 g ciocolată (eu am folosit de la Nestle - 52% cacao)
Sirop
 100 g apă
 140 g zahăr

Directions

1

Activăm drojdia: amestecăm laptele călduț cu drojdia, lingura de zahăr și sarea. O lăsăm 10 minute.

2

Cernem făina. Punem zahărul, drojdia activată, ouăle, untul topit și esența de vanilie. Frământăm aproximativ 10 minute (eu am folosit robotul de bucătărie).

3

Transferăm aluatul într-un bol uns cu ulei. Acoperim bolul cu o folie de plastic. Îl lăsăm la temperatura camerei 30 de minute, după care îl băgăm la frigider (până la 24 de ore - al meu a stat 13h).

*Am făcut o tură de cozonaci cu dospire doar la temperatură. Nu s-a observat nicio diferență la gust, însă au fost puțin mai pufoși (trebuie să menționez că am folosit și o făină diferită). Dacă vreți să încercați, lăsați aluatul 2-3h la temperatură (până își dublează volumul) și urmați pașii de mai jos.

4

Scoatem aluatul din frigider și îl împărțim în două (fiecare bucată reprezintă un cozonac).
Întindem o bucată de aluat cu un sucitor. Punem 200g de nutella și 100g ciocolată (tăiată mărunt). Rulăm bucata cu grijă și o tăiem pe jumătate, după care o împletim. Transferăm cozonacul într-o tavă unsă cu unt.
Repetăm aceiași pași și pentru a doua bucată de aluat.

5

Lăsăm cozonacii la dospit pentru 2h sau până când își dublează volumul.

6

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade.

7

Batem oul rămas și ungem cozonacii. Îi băgăm la cuptor pentru 35-40 de minute (până când trec testul cu scobitoarea).

8

Spre finalul coacerii, pregătim siropul: punem apa și zahărul la foc mic (până când acesta se topește). Când scoatem cozonacii din cuptor, îi ungem cu sirop.

Babka – cozonac
(Visited 210 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *