Pâine cu maia

AuthoradminDifficultyAdvanced

Pâinea cu maia are nevoie de muulttăăă răbdare, dar dacă ești aici înseamnă că ai ceva experiență cu maiua sau îți dorești să afli cât mai multe informații. De curând am început să lucrez cu ea și îmi place din ce în ce mai mult 🙂

Yields1 Serving
Prep Time1 dayCook Time40 minsTotal Time1 day 40 mins

 76 g maia (preferment)
 380 g făină albă
 109 g făină integrală
 54 g făină de secară
 369 ml apă
 12 g sare

Pregătim prefermentul:
1

ORA 10:00 Amestecăm 30 de grame din maiaua mama cu 90 grame de apă și 90 grame de făină.
Lăsăm la fermentat aproximativ 6h (până ajunge în punctul maxim de creștere).

2

ORA 15: După 6h prefermentul ar trebui să arate ca în imagine. Dacă prezintă bule înseamnă că maiua noastră este activă și pregătită pentru pâine.

Fermentoliză:
3

Luăm 76 de grame din prefermentul de maia și îl amestecăm cu restul ingredientelor.
*A nu se confunda cu autoliza! Această tehnică -fermentoliza- este des folosită de către începători, fiind mai ușor de lucrat cu aluatul.

4

Frământăm până când se încorporează toată făina și lăsăm la odihnit timp de o oră.

Prima fermentare - la temperatura camerei (6 ore)
5

ORA 16:00: tehnica Slap & fold
Transferăm aluatul într-un bol uns cu ulei.

6

ORA 17:00: primul Strech & Fold
ORA 18:00: al doilea Strech & Fold
ORA 19:00: ultimul Strech & Fold

7

Lăsăm aluatul la temperatură încă trei ore.

Preshape & shape final
8

ORA 22:00: aluatul deja a crescut și ar trebui să prezinte bule de aer.

9

Preshape: punem aluatul pe blat. Pentru o formă rotundă, tragem de marginile aluatului și le aducem la mijoc - pe rând. Întoarcem bila formată și tragem aluatul cu mânile (dinspre nord spre sud) pentru a crea o ușoară tensiune.
Lăsăm aluatul la odihnit aproximativ 15 minute.

10

ORA 22:20
Shape final: vom repeta pașii de la preshape, doar că vom insita mai mult la crearea tensiunii.

11

Transferăm aluatul într-un baneton (înfăinat).
Lăsăm la odihnit incă 20 de minute.

*Dacă nu aveți baneton, puteți să transferați aluatul într-un bol. Deasupra lui să puneți un prosop/cârpă de bumbac. Înfăinați cât de bine puteți.

A doua fermentare - la frigider (12h)
12

ORA 22:40 - băgăm aluatul la frigider până a doua zi de dimineață.

Coacere:
13

ORA 10:00 - preîncălzim cuptorul la 250 de grade.
Băgăm în cuptor și oala de fontă/tava în care va coace pâinea.

14

ORA 10:40 - scoatem pâinea din friigider. Transferăm aluatul pe o hârtie de copt.
Crestăm pâinea cu o lamă (se poate și cu un cutter): lăsăm imaginația să se joace 🙂

15

ORA 10:45 - băgăm pâinea în cuptor pentru 15 minute (daca pâinea este în oala de fontă, capacul trebuie pus deasupra)

*Dacă nu avem oală de fontă, trebuie să creați o sursă de aburi: înainte să băgați pâinea în cuptor, puneți 700 ml de apă pe foc. Când dă apa în clocot, o transferați într-o tavă - sub tava în care va coace pâinea. Lăsați 15 minute cu sursa de aburi.

16

ORA 11:00 - reducem temperatura cuptorului la 230 de grade.
Scoatem capacul de fontă/ tava cu apa clocotită.
Lasăm pâinea încă 25 de minute la cuptor.

17

ORA 11:25 - scoatem pâinea din cuptor și o lăsăm la răcit 2h.

18

Felicitări! Ai ajuns la final și poți să te bucuri de ea.
Care este combinația ta preferată?

Ingredients

 76 g maia (preferment)
 380 g făină albă
 109 g făină integrală
 54 g făină de secară
 369 ml apă
 12 g sare

Directions

Pregătim prefermentul:
1

ORA 10:00 Amestecăm 30 de grame din maiaua mama cu 90 grame de apă și 90 grame de făină.
Lăsăm la fermentat aproximativ 6h (până ajunge în punctul maxim de creștere).

2

ORA 15: După 6h prefermentul ar trebui să arate ca în imagine. Dacă prezintă bule înseamnă că maiua noastră este activă și pregătită pentru pâine.

Fermentoliză:
3

Luăm 76 de grame din prefermentul de maia și îl amestecăm cu restul ingredientelor.
*A nu se confunda cu autoliza! Această tehnică -fermentoliza- este des folosită de către începători, fiind mai ușor de lucrat cu aluatul.

4

Frământăm până când se încorporează toată făina și lăsăm la odihnit timp de o oră.

Prima fermentare - la temperatura camerei (6 ore)
5

ORA 16:00: tehnica Slap & fold
Transferăm aluatul într-un bol uns cu ulei.

6

ORA 17:00: primul Strech & Fold
ORA 18:00: al doilea Strech & Fold
ORA 19:00: ultimul Strech & Fold

7

Lăsăm aluatul la temperatură încă trei ore.

Preshape & shape final
8

ORA 22:00: aluatul deja a crescut și ar trebui să prezinte bule de aer.

9

Preshape: punem aluatul pe blat. Pentru o formă rotundă, tragem de marginile aluatului și le aducem la mijoc - pe rând. Întoarcem bila formată și tragem aluatul cu mânile (dinspre nord spre sud) pentru a crea o ușoară tensiune.
Lăsăm aluatul la odihnit aproximativ 15 minute.

10

ORA 22:20
Shape final: vom repeta pașii de la preshape, doar că vom insita mai mult la crearea tensiunii.

11

Transferăm aluatul într-un baneton (înfăinat).
Lăsăm la odihnit incă 20 de minute.

*Dacă nu aveți baneton, puteți să transferați aluatul într-un bol. Deasupra lui să puneți un prosop/cârpă de bumbac. Înfăinați cât de bine puteți.

A doua fermentare - la frigider (12h)
12

ORA 22:40 - băgăm aluatul la frigider până a doua zi de dimineață.

Coacere:
13

ORA 10:00 - preîncălzim cuptorul la 250 de grade.
Băgăm în cuptor și oala de fontă/tava în care va coace pâinea.

14

ORA 10:40 - scoatem pâinea din friigider. Transferăm aluatul pe o hârtie de copt.
Crestăm pâinea cu o lamă (se poate și cu un cutter): lăsăm imaginația să se joace 🙂

15

ORA 10:45 - băgăm pâinea în cuptor pentru 15 minute (daca pâinea este în oala de fontă, capacul trebuie pus deasupra)

*Dacă nu avem oală de fontă, trebuie să creați o sursă de aburi: înainte să băgați pâinea în cuptor, puneți 700 ml de apă pe foc. Când dă apa în clocot, o transferați într-o tavă - sub tava în care va coace pâinea. Lăsați 15 minute cu sursa de aburi.

16

ORA 11:00 - reducem temperatura cuptorului la 230 de grade.
Scoatem capacul de fontă/ tava cu apa clocotită.
Lasăm pâinea încă 25 de minute la cuptor.

17

ORA 11:25 - scoatem pâinea din cuptor și o lăsăm la răcit 2h.

18

Felicitări! Ai ajuns la final și poți să te bucuri de ea.
Care este combinația ta preferată?

Pâine cu maia
(Visited 180 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *