Cozonac

AuthoradminDifficultyAdvanced

Nu cred că are nevoie de descriere.
Când vine vorba despre cozonaci, trebuie doar să avem răbdare...încearcă și tu rețeta :).

Dacă vreți să vedeți rețeta pas cu pas, intrați pe pagina mea de instagram și o veți găsi în highlights 🙂

Yields1 Serving
Prep Time4 hrsCook Time50 minsTotal Time4 hrs 50 mins

Ingrediente maia:
 20 g drojdie proaspătă
 1 lingură zahăr
 100 ml lapte călduț
Ingrediente bază cozonac:
 1 kg făină
 3 ouă (întregi)
 3 gălbenușuri (albușurile care rămân le vom folosi la cremă)
 300 ml lapte
 300 g zahăr
 100 g unt topit
 10 linguri de ulei
 1 esență de vanilie
 Opțional: coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală
 Extra: gălbenuș de ou pentru uns
Cremă:
 3 albușuri
 3 linguri de zahăr
 3 linguri cacao
 250 g ciocolată de menaj
 50 g unt
 200 ml smântână dulce de gătit
 250 g nucă (mărunțită)
 Opțional: rahat, stafide

1

Prima dată activăm drojdia: într-un bol punem drojdia, lingura de zahăr și 100 ml lapte călduț. Amestecăm cu o furculiță. Acoperim bolul și lăsăm drojdia să se activeze timp de 15 minute (după cele 15 minute ar trebui să aibă bule deasupra).

2

Cât timp drojdia se activează, ne facem de lucru: punem laptele la încălzit cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie & portocală. Lăsăm la foc mic până când se topește zahărul.

3

Cernem făina într-un castron/recipient mare. Adăugăm drojdia activată și laptele călduț (care a fost pe foc cu zahărul). Amestecăm cu grijă și adăugăm ouăle (3 ouă întregi + 3 gălbenușuri - câte unul pe rând).

4

În timp ce frământăm, adăugăm treptat uleiul & untul topit.
Pregătiți-vă mânuțele pentru 50 de minute de frământat.

5

După cele 50 de minute de frământat, acoperim bolul și lăsăm aluatul la dospit până își dublează volumul (aproximativ 2h)

6

Cât timp aluatul dospește, ne ocupăm de cremă.
Vă aduceți aminte de cele 3 albușuri care ne-au rămas? Eiii bine, le batem spumă cu un mixer. Adăugăm treptat zahărul până când albușurile devin lucioase. La final adăugăm cele 3 linguri de cacao. Amestecăm cu o spatulă, cu grija, de jos în sus.

7

Facem ganajul de ciocolată: punem smântâna dulce pe foc și o lăsăm să dea în clocot.
Într-un bol, rupem ciocolata în bucățele și adăugăm untul. Punem smântâna (după ce a dat în clocot) peste ciocolată&unt și lăsăm acest deliciu să se odihnească aproximativ 8 minute.

8

După cele 8 minute, amestecăm și observăm cum ganajul devine din ce în ce mai lucios (consistența lui ar trebui să semene cu cea a unei creme).
Cu ajutorul unei spatule, încorporăm în ganajul de ciocolată abușurile de mai sus.
Nu uităm de nuca: o adăugăm și pe ea.

9

După ce aluatul și-a dublat volumul, îl împărțim în două (vor ieși doi cozonaci). Fiecare bucată o împărțim iar în două (ca să îi împletim).
În total avem 4 bucăți de aluat (două bucăți per cozonac).

10

Întindem cu un sucitor două bucăți de aluat și le umplem cu cremă (opțional adăugăm rahat/stafide). Rulăm cu grijă ambele bucăți și le împletim. Punem cozonacul în tavă (care a fost unsă cu ulei).
Repetăm aceleași acțiuni și cu celelalte două bucăți de aluat, ca să formăm cel de al doi-lea cozonac.

11

Îi lăsăm la dospit în forme între 40-60 de minute.

12

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.

13

Înainte să îi băgăm la cuptor, îî ungem cu gălbenuș de ou.

Bagăm în cuptor tăvile cu cozoac (la mine au avut loc ambii cozonaci în cuptor) și îi coacem astfel:

Primele 10 minute: 180 de grade
Urmatoarele 40 de minute: 160 de grade:
Ultimele 10 minute: 150 de grade

Când îi scoatem din cuptor, îi ungem cu miere ca să rămână lucioși.

Ingredients

Ingrediente maia:
 20 g drojdie proaspătă
 1 lingură zahăr
 100 ml lapte călduț
Ingrediente bază cozonac:
 1 kg făină
 3 ouă (întregi)
 3 gălbenușuri (albușurile care rămân le vom folosi la cremă)
 300 ml lapte
 300 g zahăr
 100 g unt topit
 10 linguri de ulei
 1 esență de vanilie
 Opțional: coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală
 Extra: gălbenuș de ou pentru uns
Cremă:
 3 albușuri
 3 linguri de zahăr
 3 linguri cacao
 250 g ciocolată de menaj
 50 g unt
 200 ml smântână dulce de gătit
 250 g nucă (mărunțită)
 Opțional: rahat, stafide

Directions

1

Prima dată activăm drojdia: într-un bol punem drojdia, lingura de zahăr și 100 ml lapte călduț. Amestecăm cu o furculiță. Acoperim bolul și lăsăm drojdia să se activeze timp de 15 minute (după cele 15 minute ar trebui să aibă bule deasupra).

2

Cât timp drojdia se activează, ne facem de lucru: punem laptele la încălzit cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie & portocală. Lăsăm la foc mic până când se topește zahărul.

3

Cernem făina într-un castron/recipient mare. Adăugăm drojdia activată și laptele călduț (care a fost pe foc cu zahărul). Amestecăm cu grijă și adăugăm ouăle (3 ouă întregi + 3 gălbenușuri - câte unul pe rând).

4

În timp ce frământăm, adăugăm treptat uleiul & untul topit.
Pregătiți-vă mânuțele pentru 50 de minute de frământat.

5

După cele 50 de minute de frământat, acoperim bolul și lăsăm aluatul la dospit până își dublează volumul (aproximativ 2h)

6

Cât timp aluatul dospește, ne ocupăm de cremă.
Vă aduceți aminte de cele 3 albușuri care ne-au rămas? Eiii bine, le batem spumă cu un mixer. Adăugăm treptat zahărul până când albușurile devin lucioase. La final adăugăm cele 3 linguri de cacao. Amestecăm cu o spatulă, cu grija, de jos în sus.

7

Facem ganajul de ciocolată: punem smântâna dulce pe foc și o lăsăm să dea în clocot.
Într-un bol, rupem ciocolata în bucățele și adăugăm untul. Punem smântâna (după ce a dat în clocot) peste ciocolată&unt și lăsăm acest deliciu să se odihnească aproximativ 8 minute.

8

După cele 8 minute, amestecăm și observăm cum ganajul devine din ce în ce mai lucios (consistența lui ar trebui să semene cu cea a unei creme).
Cu ajutorul unei spatule, încorporăm în ganajul de ciocolată abușurile de mai sus.
Nu uităm de nuca: o adăugăm și pe ea.

9

După ce aluatul și-a dublat volumul, îl împărțim în două (vor ieși doi cozonaci). Fiecare bucată o împărțim iar în două (ca să îi împletim).
În total avem 4 bucăți de aluat (două bucăți per cozonac).

10

Întindem cu un sucitor două bucăți de aluat și le umplem cu cremă (opțional adăugăm rahat/stafide). Rulăm cu grijă ambele bucăți și le împletim. Punem cozonacul în tavă (care a fost unsă cu ulei).
Repetăm aceleași acțiuni și cu celelalte două bucăți de aluat, ca să formăm cel de al doi-lea cozonac.

11

Îi lăsăm la dospit în forme între 40-60 de minute.

12

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.

13

Înainte să îi băgăm la cuptor, îî ungem cu gălbenuș de ou.

Bagăm în cuptor tăvile cu cozoac (la mine au avut loc ambii cozonaci în cuptor) și îi coacem astfel:

Primele 10 minute: 180 de grade
Urmatoarele 40 de minute: 160 de grade:
Ultimele 10 minute: 150 de grade

Când îi scoatem din cuptor, îi ungem cu miere ca să rămână lucioși.

Cozonac

 

 

(Visited 316 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *